Fazaclo: употреба, дозировка, странични ефекти и предупреждения

Какво представлява FazaClo?

FazaClo се използва за лечение на тежка шизофрения или за намаляване на риска от самоубийствено поведение при хора с шизофрения или подобни смущения.

FazaClo се предлага само от сертифицирана аптека по специална програма. Трябва да сте регистрирани в програмата и да приемете често кръвни изследвания.

Не трябва да приемате FazaClo, ако някога сте развили тежка инфекция или тежка алергична реакция, докато приемате това лекарство. При лечението могат да настъпят сериозни и понякога фатални инфекции.

Важна информация

Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате признаци на инфекция (внезапна слабост или неразположение, треска, възпалено гърло).

FazaClo може да причини тежка замаяност, забавен сърдечен ритъм, припадък или припадъци. Не приемайте повече от това лекарство, отколкото препоръчвате.

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате болка в гърдите, затруднено дишане, трептене в гърдите или чувство, че може да изтече.

FazaClo не е одобрен за употреба при психотични състояния, свързани с деменция. Клозапин може да увеличи риска от смърт при по-възрастни пациенти, страдащи от деменция.

Преди да приемете това лекарство

FazaClo се предлага само от сертифицирана аптека по специална програма.

Не трябва да приемате FazaClo, ако някога сте развили тежка инфекция или тежка алергична реакция, докато приемате това лекарство.

FazaClo не е одобрен за употреба при психотични състояния, свързани с деменция. Клозапин може да увеличи риска от смърт при по-възрастни пациенти, страдащи от деменция.

За да сте сигурни, че FazaClo е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или анамнеза за сърдечен инфаркт или инсулт (включително “мини-удар”)

Лична или фамилна анамнеза за дълъг синдром на QT

Електролитен дисбаланс (като ниски нива на калий или магнезий в кръвта)

Анамнеза за припадъци, нараняване на главата или мозъчен тумор

Диабет или рискови фактори като например наднормено тегло или с фамилна анамнеза за диабет

Висок холестерол или триглицериди

Възпаление на червата, наречено паралитичен илеус

Чернодробно или бъбречно заболяване

Уголемени проблеми с простатата или уринирането

глаукома

Ако сте недохранени или дехидратирани; или

Ако пушите.

Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете по време на лечението. Приемът на антипсихотични лекарства през последните 3 месеца от бременността може да доведе до проблеми при новороденото, като симптоми на отнемане, проблеми с дишането, проблеми с храненето, тревожност, треперене и неприятни мускули. Въпреки това, може да имате симптоми на отнемане или други проблеми, ако спрете да приемате лекарството по време на бременност. Ако забременеете по време на приема на FazaClo, не спирайте да я приемате без съвет от Вашия лекар.

Клозапин може да премине в кърмата и да навреди на бебе. Не трябва да кърмите докато приемате FazaClo.

Приемайте FazaClo точно както е предписано от Вашия лекар. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Вашият лекар може понякога да промени дозата, за да се увери, че постигате най-добри резултати. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Как трябва да приемам FazaClo?

FazaClo може да се приема със или без храна.

Орално-дезинтегриращата се таблетка FazaClo може да се приема без вода. Съхранявайте таблетката в блистерната опаковка, докато не сте готови да я приемете. Отворете опаковката и отлепете фолиото. Не изтласквайте таблет през фолиото или може да повредите таблетката. Използвайте сухи ръце, за да махнете таблетката и да я поставите в устата си. Не поглъщайте цялата таблетка. Позволете му да се разтваря в устата без да дъвче. Ако е необходимо, можете да пиете течност, за да поглъщате разтворената таблетка.

Ако Вашият лекар предписва половината от таблетката за орално разграждане, ще трябва да разкъсате таблетката наполовина. Хвърлете другата половина. Не го запазвайте за по-нататъшна употреба.

FazaClo може да понижи кръвните клетки, които помагат на организма ви да се бори с инфекциите, особено при жени и възрастни, както и при хора, които са недохранени или имат сериозни медицински проблеми. Това може да Ви улесни при развиването на сериозна или животозастрашаваща инфекция. Вашата кръв ще трябва да бъде тествана често. Вашите бъдещи лечения могат да бъдат забавени въз основа на резултатите от тези тестове.

Ако се нуждаете от операция, кажете на хирурга преди време, че използвате FazaClo. Може да се наложи да спрете употребата на лекарството за кратко време.

Не трябва да спирате внезапно употребата на FazaClo или да имате неприятни симптоми на отнемане. Следвайте инструкциите на Вашия лекар относно намаляването на дозата.

FazaClo може да има дълготраен ефект върху тялото ви. Може да се нуждаете от чести медицински тестове за кратко време, след като спрете да използвате това лекарство.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина.

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако пропуснете приема на FazaClo в продължение на повече от 2 последователни дни, обадете се на Вашия лекар, преди да започнете да го приемате отново.

FazaClo може да причини тежка замаяност, забавен сърдечен ритъм, припадък или припадъци. Не приемайте повече от това лекарство, отколкото препоръчвате. Бъдете внимателни, ако шофирате или правите нещо, което изисква да сте бдителни. Избягвайте да се изправяте твърде бързо от седнало или легнало положение или може да се почувствате замаяни. Ставате бавно и сте сигурни, за да предотвратите падане.

Избягвайте да пиете алкохол. Може да увеличи някои от нежеланите реакции на FazaClo.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция към FazaClo: копривна треска, болка в кожата, обрив, който се разпространява и причинява образуване на мехури или пилинг; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

При лечение с FazaClo могат да настъпят сериозни и понякога фатални инфекции. Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате признаци на инфекция като: внезапна слабост или неразположение; Повишена температура, подути жлези, възпалено гърло, симптоми на грип; Или рани в устата, червени или подути венци и проблеми с гълтането.

Високите дози или дългосрочната употреба на FazaClo могат да причинят сериозно нарушение на движението, което може да не е обратимо. Симптомите на това разстройство включват неконтролируеми мускулни движения на устните, езика, очите, лицето, ръцете или краката. Колкото по-дълго приемате FazaClo, толкова по-вероятно е да развиете сериозно разстройство на движението. Рискът от този страничен ефект е по-висок при жени и възрастни.

Какво трябва да избягвам докато приемам FazaClo?

Свържете се с Вашия лекар незабавно, ако имате

Главоболие с гръдна болка и тежка замайване, удари на сърцето или трептене в гърдите

Усещане за светлина, като че можеш да излезеш

Нежеланите реакции на FazaClo

Внезапна кашлица, бързо дишане, кашляне на кръв

Стегнато усещане в шията или челюстта, потрепване или неконтролируеми движения на очите, устните, езика, лицето, ръцете или краката

Замайване (зачервяване или конвулсии)

Подуване, бързо натрупване на тегло, малко или никакво уриниране

Реакция на тежка нервна система – много твърди (твърди) мускули, висока температура, изпотяване, обърканост, бързи или неравномерни сърдечни трептения, треперене, чувство, че може да изтече

Висока кръвна захар – повишена жажда, повишено уриниране, глад, сухота в устата, миризма на плодов дъх, сънливост, суха кожа, замъглено зрение, загуба на тегло; или

Признаци на възпаление в тялото ви – леко натъртване или кървене, тежко изтръпване или изтръпване, мускулна слабост, болка в горната част на корема, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите), болка в гърдите, нова или влошаваща се кашлица, затруднено дишане.

Общите странични ефекти на FazaClo могат да включват

качване на тегло

Тремор, замайване, усещане за въртене

Главоболие, сънливост

Бърз сърдечен ритъм

Гадене, запек

Сухота в устата или повишена слюнка

замъглено зрение; или

Повишено изпотяване.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Обичайна доза за възрастни за шизофрения

Начална доза: 12,5 mg перорално веднъж или два пъти на ден; Титриране и поддържане: Може да се увеличи общата дневна доза от 25 mg до 50 mg на ден до таргетна доза от 300 mg до 450 mg на ден (приложена на разделени дози) до края на седмица 2. Последващо увеличение на дозата може да бъде в Увеличения до 100 mg веднъж или два пъти седмично. Максимална доза: 900 mg на ден; Коментари; – Абсолютният брой на неутрофилите (ANC) трябва да бъде 2000 / mm3 или по-голям и броят на левкоцитите 3500 mm3 или по-голям, преди започване на лечението, ANC и WBC трябва да се наблюдават редовно по време на терапията. – Ниска начална доза, постепенно титриране и разделени дози са необходими, за да се сведе до минимум рискът от ортостатична хипотония, брадикардия и синкоп. – Когато терапията се прекъсне в продължение на 2 или повече дни, започва отново с 12,5 mg веднъж или два пъти на ден, въз основа на поносимостта, дозата, която се рестартира, може да бъде увеличена до предходна терапевтична доза по-бързо, отколкото при първоначалното лечение. Използва; -За лечение на тежко болни пациенти с шизофрения, които не успеят да реагират адекватно на стандартно антипсихотично лечение; – За да се намали рискът от повтарящо се самоубийствено поведение при пациенти с шизофрения или шизоафективно разстройство, за които се смята, че са с хроничен риск от преживяване на самоубийствено поведение въз основа на история и скорошно клинично състояние.

FazaClo може да причини сериозен сърдечен проблем, особено ако едновременно използвате определени лекарства. Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате, както и за тези, които започвате или спирате да използвате по време на лечението с FazaClo.

Приемът на FazaClo с други лекарства, които ви карат да сънувате или да забавите дишането си, може да доведе до опасни или животозастрашаващи странични ефекти. Посъветвайте се с Вашия лекар преди да приемете FazaClo с хапче за сън, лекарство против наркотична болка, мускулен релаксатор или лекарство за тревожност, депресия или гърчове.

Информацията за дозиране на FazaClo

Много лекарства могат да взаимодействат с клозапин. Не всички възможни взаимодействия са изброени тук. Уведомете Вашия лекар за всички ваши настоящи лекарства и за всички, които започнете или спрете да използвате, особено

Доласетрон, метадон, пробукол, такролимус

Какви други лекарства ще повлияят на FazaClo?

FazaClo (клозапин)

Антибиотик – ципрофлоксацин, еноксацин, еритромицин, пентамидин, рифампин

Антидепресант – циталопрам, есциталопрам, флуоксетин, флувоксамин, пароксетин, сертралин

Лекарства срещу малария – мефлоквин, халофантрин

Лекарства за сърдечен ритъм – амиодарон, екаинид, флекаинид, прокаинамид, пропафенон, хинидин, соталол

Лекарство за лечение на психиатрично разстройство – хлорпромазин, дородидол, халоперидол, илоперидон, пимозид, тиоридазин, зипразидон; или

Лекарства срещу припадъци – карбамазепин, фенитоин.

Този списък не е пълен и много други лекарства могат да взаимодействат с клозапин. Това включва лекарства с рецепта и без рецепта, витамини и растителни продукти. Дайте списък на всичките си лекарства на всеки доставчик на здравни грижи, който ви лекува.

16.01.2015-11-16, 3:47:23

Бременност Категория B Няма доказан риск при хора

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Шизофрения Seroquel, Abisifen, оланзапин, Zyprexa, Risperdal, Latuda, арипипразол, Geodon, clozapine, Rexulti, chlorpromazine, Invega, ziprasidone, Seroquel XR, Thorazine, Saphris, Invega Sustenna, Clozaril, Vraylar, paliperidone, lurasidone, loxapine , Трифлуоперазин