Exforge: употреба, дозиране, странични ефекти

Какво представлява Exforge?

Валсартан е антагонист на рецептора на ангиотензин II. Валсартан предпазва кръвоносните съдове от стесняване, което намалява кръвното налягане и подобрява притока на кръв.

Exforge се използва за лечение на високо кръвно налягане (хипертония).

Exforge обикновено се дава, след като други са били опитани без успешно лечение на хипертония.

Важна информация

Не използвайте Exforge, ако сте бременна. Може да навреди на нероденото бебе. Спрете да използвате Exforge и незабавно уведомете Вашия лекар, ако забременеете.

Ако имате диабет, не използвайте Exforge заедно с каквото и да е лекарство, съдържащо алискирен (Amturnide, Tekturna, Tekamlo, Valturna).

В редки случаи, Exforge може да причини състояние, което води до разрушаване на тъканите на скелетната мускулатура, което води до бъбречна недостатъчност. Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате необяснима мускулна болка, нежност или слабост, особено ако имате и треска, необичайна умора и тъмна урина.

Не използвайте калиеви добавки или заместители на солта, докато приемате Exforge, освен ако Вашият лекар Ви е казал.

Преди да приемете това лекарство

Избягвайте да се изправяте твърде бързо от седнало или легнало положение или може да се почувствате замаяни. Ставате бавно и сте сигурни, за да предотвратите падане.

Не трябва да използвате това лекарство, ако сте алергични към амлодипин (Norvasc) или валсартан (Diovan).

Ако имате диабет, не използвайте Exforge заедно с каквото и да е лекарство, съдържащо алискирен (Amturnide, Tekturna, Tekamlo, Valturna).

Може да се наложи да избягвате приема на Exforge с алискирен, ако имате бъбречно заболяване.

За да сте сигурни, че Exforge е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Бъбречна недостатъчност (или ако сте на диализа)

чернодробно заболяване

Застойна сърдечна недостатъчност

диабет

Ангина (болка в гърдите), тежка коронарна артериална болест

Ако повръщате или имате диария

Ако наскоро сте имали инфаркт; или

Ако някога сте имали тежка алергична реакция към лекарства за сърцето или кръвното налягане.

Ако приемате бета-блокер (като Betapace, Coreg, Corgard, Dutoprol, Inderal, InnoPran, Lopressor, Normodne, Tenormin, Tenoretic, Toprol, Trandate и др.), Говорете с Вашия лекар. Може да се наложи да използвате по-малко и по-малко, преди да спрете напълно лекарството. Спирането на бета блокера твърде бързо може да причини сериозни сърдечни проблеми, които Exforge няма да предотврати.

Не използвайте Exforge, ако сте бременна. Спрете да използвате това лекарство и незабавно уведомете Вашия лекар, ако забременеете. Валсартан може да причини нараняване или смърт на нероденото бебе, ако приемате лекарството през второто или третото тримесечие. Използвайте ефективен контрол на раждаемостта, докато приемате това лекарство.

Не е известно дали амлодипин и валсартан преминават в кърмата или ако могат да навредят на кърмаче. Не трябва да кърмите, докато приемате Exforge.

Това лекарство не е одобрено за употреба от лица на възраст под 18 години.

Приемайте Exforge точно както е предписано от Вашия лекар. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Вашият лекар може понякога да промени дозата, за да се увери, че постигате най-добри резултати. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Вземете това лекарство с пълна чаша вода (8 унции).

Как трябва да приемам Exforge?

Exforge може да се приема със или без храна.

Необходимо е често да се проверява кръвното Ви налягане. Може да се наложи да проверите и функцията на бъбреците.

Може да имате много ниско кръвно налягане, докато приемате това лекарство. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако сте болни от повръщане или диария, или ако се чувствате повече от обикновено.

Условия, които могат да причинят много ниско кръвно налягане, включват: повръщане, диария, тежко изпотяване, сърдечни заболявания, диализа, диета с ниско съдържание на сол или прием на диуретици (хапчета за вода).

Ако се нуждаете от операция, кажете на хирурга преди време, че използвате Exforge.

Продължете да използвате това лекарство според указанията, дори и да се чувствате добре. Високото кръвно налягане често няма симптоми. Може да се наложи да използвате лекарства за кръвно налягане до края на живота си.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина.

Прочетете цялата информация за пациента, ръководствата за медикаменти и инструкциите, предоставени ви. Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви въпроси.

Обичайна доза за възрастни за хипертония

Първоначална доза: Индивидуализирайте въз основа на ефективността и толерантността за всеки отделен компонент. В клинични проучвания, дозата за всеки компонент е амлодипин 5 mg до 10 mg перорално веднъж дневно и валсартан 160 mg до 320 mg орално веднъж дневно; По принцип антихипертензивната ефективност се увеличава с увеличаване на дозите.

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Информация за дозирането на Exforge

Избягвайте да се изправяте твърде бързо от седнало или легнало положение или може да се почувствате замаяни. Ставате бавно и сте сигурни, за да предотвратите падане.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Не използвайте калиеви добавки или заместители на солта, докато приемате Exforge, освен ако Вашият лекар Ви е казал.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция към Exforge: копривна треска; Затруднено дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

В редки случаи, Exforge може да причини състояние, което води до разрушаване на тъканите на скелетната мускулатура, което води до бъбречна недостатъчност. Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате необяснима мускулна болка, нежност или слабост, особено ако имате и треска, необичайна умора и тъмна урина.

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате такива

Усещане за светлина, като че можеш да излезеш

Какво трябва да избягвам докато приемам Exforge?

Подуване на ръцете или краката, бързо увеличаване на теглото

Бързо или пулсиращо сърцебиене

Жълтеница (пожълтяване на кожата или очите); или

Болка в гърдите или тежко усещане, болка, разпространяваща се на ръката или рамото, гадене, изпотяване, общо неразположение.

Честите нежелани реакции на Exforge могат да включват

Замайване, усещане за предене; или

Студени симптоми като запушен нос, кихане, възпалено гърло.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате и за тези, които започнете или преустановите употребата по време на лечението си с Exforge, особено

Други лекарства за кръвно налягане

циклоспорин

литий

ритонавир

Диуретик или “хапче за вода”

Сърдечно лечение

Витамини или минерални добавки, които съдържат калий

Антибиотик – кларитромицин, рифабутин, рифапентин, рифампин, телитромицин

Противогъбично лекарство – итраконазол, кетоконазол

Лекарства за понижаване на холестерола – симвастатин, Zocor и други; или

НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) – аспирин, ибупрофен (Advil, Motrin), напроксен (Aleve) и други.

Този списък не е пълен. Други лекарства могат да взаимодействат с амлодипин и валсартан, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени в това ръководство за лекарства.

Нежелани реакции от Exforge

8.04.2015-08-31, 5:32:27

Какви други лекарства ще повлияят на Exforge?

Exforge (амлодипин / валсартан)

Бременност Категория D Положителни доказателства за риск

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Високото кръвно налягане лизиноприл, амлодипин, метопролол, хидрохлоротиазид, лосартан, фуроземид, атенолол, Lasix, Norvasc, Diovan, валсартан, еналаприл, Toprol-XL, Benicar, Cozaar, Lopressor, Bystolic, irbesartan, Vasotec, Avapro, hydrochlorothiazide / lisinopril, Dyazide , Zestril