effient

Прасугрел може да причини значително, понякога фатално кървене при пациенти с активно патологично кървене или склонност към кървене, анамнеза за преходна исхемична атака или инсулт, телесно тегло по-малко от 60 kg или едновременна употреба на лекарства, които повишават риска от кървене (Напр. Варфарин, хепарин, фибринолитици, хронична употреба на НСПВС). Прасугрел не се препоръчва при пациенти на 75-годишна възраст или по-големи, с изключение на случаи с висок риск (диабет, история на предшестващ миокарден инфаркт). Не започвайте лечение с прасугрел при пациенти, при които има вероятност да претърпите спешен CABG и прекратете най-малко 7 дни преди всяка операция. Ако е възможно, управлявайте кървенето без спиране на прасугрел, тъй като преустановяването му през първите няколко седмици след остър коронарен синдром може да повиши риска от последващи сърдечно-съдови събития.

Използва за ефективно

Терапевтичен клас: инхибитор на агрегацията на тромбоцитите

Фармакологичен клас: Инхибитор на агрегацията, индуциран от ADP

Може да възникне сърдечен удар или удар, когато кръвоносен съд в сърцето или мозъка е блокиран от кръвен съсирек. Прасугрел намалява шансовете за образуване на вредни кръвни съсиреци, като предотвратява срусяването или залепването на определени клетки в кръвта. Прасугрел може също да увеличи шанса за сериозно кървене при някои хора.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на прасугрел при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Преди да използвате Effient

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на прасугрел при пациенти в старческа възраст. Поради токсичността на прасугрел не се препоръчва употребата при пациенти в старческа възраст над 75-годишна възраст.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че сте уведомили Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете това лекарство точно както е указано от Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. За това може да се увеличи вероятността от нежелани реакции.

Това лекарство трябва да съдържа Ръководство за медикаменти. Прочетете внимателно тези инструкции и ги следвайте. Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви въпроси.

Може да приемате това лекарство със или без храна.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Съхранявайте таблетките в оригиналния контейнер.

Правилното използване на ефекта

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения. Това ще позволи на Вашия лекар да види дали лекарството работи правилно и да решите дали трябва да продължите да го приемате. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Кажете на всички ваши лекари, зъболекари и медицински сестри, че приемате това лекарство. Прасугрел може да увеличи риска от сериозно кървене по време на операция или някои стоматологични процедури. Лечението може да се прекрати около 7 дни преди операцията или денталната процедура.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате следните симптоми: промяна в психическото състояние, тъмна или кървава урина, затруднено говорене, треска, бледо оцветяване на кожата, усещане за червени петна по кожата, гърчове, слабост, жълти очи или кожа , Те могат да бъдат симптоми на сериозно състояние, наречено тромботична тромбоцитопенична пурпура (ТТП).

Това лекарство може да причини сериозни алергични реакции, включително ангиоедем. Ангиоедемът може да бъде животозастрашаващ и изисква незабавно медицинско обслужване. Кажете на лекаря си незабавно, ако имате болка в гърдите, обрив, сърбеж, подуване на лицето, устните, езика или гърлото, или проблеми с гълтането или дишането, докато приемате лекарството.

Не спирайте приема на това лекарство, без първо да се консултирате с Вашия лекар. За да направите това, може да увеличите риска от съсирване.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Предпазни мерки при използване на ефекта

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория B Няма доказан риск при хора

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Ефективни нежелани реакции

Ефективен (прасугрел)

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Остър коронарен синдром Plavix, клопидогрел, Lovenox, еноксапарин, Brilinta, тикагрелор, прасугрел, Integrilin, тирофибан, Aggrastat, ептифибатид