епосартан

Лекарствата, които действат върху системата ренин-ангиотензин, могат да причинят нараняване или смърт на развиващия се плод, когато се използват през втория и третия триместър. Когато се потвърди бременност, незабавно преустановете лечението.

Употреби за епросартан

Терапевтичен клас: Сърдечносъдов агент

Фармакологичен клас: Eprosartan

Eprosartan е ангиотензин II рецепторен блокер (ARB). Тя действа чрез блокиране на вещество в тялото, което причинява затягане на кръвоносните съдове. В резултат на това епросартан релаксира кръвоносните съдове. Това понижава кръвното налягане и увеличава кръвоснабдяването и кислорода до сърцето.

Епросартан се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За епросартан трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към епросартан или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефектите на епросартан при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Преди да използвате Eprosartan

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на епросартан при пациенти в старческа възраст.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате епросартан, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на епросартан с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на епросартан с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Прилагането на епросартан с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на епросартан. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

В допълнение към употребата на епросартан, лечението на Вашето високо кръвно налягане може да включва контрол на теглото и промени в видовете храни, които ядете, особено храни с високо съдържание на натрий (сол). Вашият лекар ще ви каже кое от тези неща е най-важно за Вас. Трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да промените диетата си.

Много пациенти, които имат високо кръвно налягане, няма да забележат признаци на проблема. Всъщност, много хора могат да се чувстват нормално. Много е важно да приемате лекарството точно както е указано и да спазвате назначенията си при лекаря си, дори и да се чувствате добре.

Не забравяйте, че епросартанът няма да излекува високото ви кръвно налягане, но го помага да се контролира. Следователно, трябва да продължите да го приемате според указанията, ако очаквате да намалите артериалното си налягане и да го задържите надолу. Може да се наложи да вземете лекарство за високо кръвно налягане за остатъка от живота си. Ако не се лекува високо кръвно налягане, това може да доведе до сериозни проблеми като сърдечна недостатъчност, заболяване на кръвоносните съдове, инсулт или бъбречно заболяване.

Може да приемате епросартан със или без храна.

Вземете всички други лекарства, предписани от Вашия лекар, за да лекувате Вашето състояние.

Дозата на епросартан ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози епросартан. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза епросартан, приемете я възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Правилно използване на eprosartan

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че епросартанът работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Употребата на епросартан, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако мислите, че сте бременна, докато използвате епросартан, незабавно уведомете Вашия лекар.

Може да се появи замаяност, замайване или припадък, особено когато се изправите от легнало или седнало положение. Уверете се, че знаете как реагирате на епросартан преди да шофирате, да работите с машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни или не сте бдителни. Ако се чувствате замаяни, легнете, за да не припадате. След това седнайте за няколко минути, преди да стоите, за да предотвратите завръщането на замайването. Ако сте припаднали, преустановете употребата на eprosartan и незабавно се обадете на Вашия лекар.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако се разболеете, докато приемате епросартан, особено при тежко или продължително гадене и повръщане или диария. Тези състояния могат да причинят загуба на прекалено много вода и да доведат до ниско кръвно налягане. Можете също така да загубите вода чрез изпотяване, така че пийте много вода по време на тренировка или в горещо време.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това особено включва лекарства без рецепта за контрол на апетита, астма, настинка, кашлица, сенна хрема или проблеми със синусите, тъй като те могат да увеличат кръвното Ви налягане.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Предпазни мерки при употребата на eprosartan

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория D Положителни доказателства за риск

Епросартан странични ефекти

епосартан

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Високото кръвно налягане лизиноприл, амлодипин, метопролол, хидрохлоротиазид, лосартан, фуроземид, атенолол, Lasix, Norvasc, Diovan, валсартан, еналаприл, Toprol-XL, Benicar, Cozaar, Lopressor, Bystolic, irbesartan, Vasotec, Avapro, hydrochlorothiazide / lisinopril, Dyazide , Zestril

 Или се присъединете към групата за поддръжка на eprosartan, за да се свържете с други, които имат подобни интереси.