емфизема

Емфиземът постепенно уврежда въздушните торбички (белите дробове) в белите дробове, което постепенно ви потиска дъх. Емфиземът е едно от няколкото болести, известни колективно като хронична обструктивна белодробна болест (COPD).

Пушенето е водеща причина за емфизем.

Вашите алвеоли на белите дробове са групирани като гроздове. При емфизем вътрешните стени на въздушните торбички отслабват и в крайна сметка се разрушават – създавайки по-голямо въздушно пространство вместо много малки. Това намалява повърхностната площ на белите дробове и от друга страна, количеството на кислорода, което достига кръвта ви.

Когато издишвате, повредените алвеоли не работят правилно и старият въздух се улавя, без да остава място за навлизане на свеж кислород. Лечението може да забави прогресирането на емфизем, но не може да повлияе на щетите.

Може да имате емфизема в продължение на много години, без да забележите признаци и симптоми. Основният симптом на емфизем е недостиг на въздух, който обикновено започва постепенно. Може да започнете да избягвате дейности, които причиняват задух, така че симптомите не се превръщат в проблем, докато не започне да се намесва в ежедневните задачи. Емфиземът в крайна сметка причинява задух, дори когато сте в покой.

Кога да се види лекар

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако сте имали необяснимо задушаване в продължение на няколко месеца, особено ако се влошава или това пречи на ежедневните Ви дейности. Не се опитвайте да го приписвате на вашата декондиция, възраст или тегло. Незабавно потърсете медицинска помощ

Какво можеш да правиш

Основната причина за емфизема е дълготрайната експозиция на разяждащи въздуха, включително

Рядко емфиземата е причинена от наследствен дефицит на протеин, който предпазва еластичните структури в белите дробове. Това се нарича емфизем на дефицит на алфа-1-антитрипсин.

Факторите, които увеличават риска от развитие на емфизем, включват

Хората с емфизем също имат по-голяма вероятност да се развият

Какво да очаквате от Вашия лекар

Вашето първо назначение за проверка на емфизем може да бъде с Вашия първичен лекар или със специалист по белодробни заболявания (пулмолог).

Преди назначаването си, може да искате да напишете списък, който да отговаря на следните въпроси

Вашият лекар може да попита някои от следните въпроси

За да определите дали имате емфизем, Вашият лекар може да препоръча различни тестове.

Рентгеновият анализ на гръдния кош може да подпомогне диагностицирането на напреднал емфизем и да изключи други причини за недостиг на въздух. Но рентгеновото изследване на гръдния кош може също да покаже нормални открития, ако имате емфизем. Сканирането с компютърна томография (СТ) комбинира рентгенови изображения, взети от много различни посоки, за да се създадат напречни сечения на вътрешните органи. Вашият лекар може да пожелае да имате CT изследване, ако обмисляте операция на белия дроб.

Тестове за изображения

Кръвта, взета от артерия в китката, може да бъде тествана, за да се определи колко добре вашите бели дробове прехвърлят кислорода и отстраняват въглеродния диоксид от кръвта.

Тези неинвазивни тестове измерват колко въздух могат да задържат вашите бели дробове и доколко въздухът тече в белите дробове. Те могат също да измерват колко добре вашите бели дробове доставят кислород в кръвта. Един от най-честите тестове използва прост инструмент, наречен спирометър, с който вкарвате.

Емфиземът не може да бъде излекуван, но лечението може да помогне за облекчаване на симптомите и забавяне на прогресията на заболяването.

В зависимост от тежестта на симптомите, може да Ви предложи лекарят

В зависимост от тежестта на емфизем, Вашият лекар може да предложи един или повече различни видове операции, включително

Ако имате емфизем, можете да предприемете няколко стъпки, за да спрете развитието му и да се предпазите от усложнения

Лабораторни тестове

Недостигът на въздух, свързан с емфизем, може сериозно да ограничи способността ви да участвате в ежедневните дейности. Много хора се оттеглят и депресират. За да ви помогнем да се справите с промените, които е имало емфизема в живота ви, може да искате

За да се предотврати емфизема, не пушете и избягвайте дишането на вторичен дим. Носете маска за защита на белите дробове, ако работите с химически изпарения или прах.

Тестове на функцията на белия дроб

Посетете Вашия лекар

Медикаменти

терапия

хирургия