Яде локално: селското стопанство, подкрепено от общността

Яжте пет до девет порции продукти дневно. Това е познат въздържание от здравната общност, познато като незрелите домати, зареждащи кошове за супермаркети, като разпознаваемо като кафяво-запечатаната маруля в нашите пазарни каруци.

Дори да знаем, че плодовете и зеленчуците са богати на хранителни вещества, да поддържат нашето тегло и да предотвратят заболяванията, не е достатъчно, за да вдъхновят много от нас да се справят с неузрели, изчезващи от сезона или уморени продукти.

Но какво ще стане, ако семейството ви може да се наслади на местните земеделски плодове и зеленчуци, вместо това? Пресни стоки като червени червени чушки, златни домати и бяла пачули, които са може би по-евтини от предлаганите от супермаркетите или селскостопанските пазари?

Това е това великолепно виждане, което е вдъхновило много семейства да се обърнат към подпомогнато от потребителите селско стопанство (CSA). Накратко, селското стопанство, подпомогнато от общността, е начин обществеността да развива отношения с местната ферма.

Това, което предлагат членовете на CSA, е уникално: седмичните акции на прясно прибрани, през сезона, местно отглеждани, често органични продукти, всички за една седмична, месечна или годишна такса. С някои CSA ще избереш част от твоето възнаграждение; Други означават място за прибиране в района, където събирате своя дял. Някои дори доставят дом.

Произхождащ от Япония преди повече от 30 години, движението CSA се отправи към САЩ в края на 80-те. Според местната реколта, онлайн ресурс, създаден за обединяване на ферми на CSA и потенциални клиенти, цифрите в САЩ са нараснали от около 50 стопанства на CSA през 1990 г. до повече от 1000 в момента.

С такъв растеж е ясно, че ЧСИ предлагат нещо, което хората искат.

За Wisconsin член на CSA Lorilei Fredrich, става въпрос за наличието на биологични продукти и се възползват от най-добрите от краткия вегетационен период на Уисконсин.

“CSA ни даде възможност да изпробваме много добри продукти в сезона”, казва тя.

Лин Кросби, който ръководи CSA в Creswell, Ore., Заедно със съпруга си Джон Карлик, твърди, че най-добрата причина да се присъедините към CSA е “свежестта.

Шери Дюдас, организатор на фермата за биологична ферма “Хъун Брук” в Пенингтън, Ню Йорк, е съгласна, добавяйки, че “понякога тиквите са били събрани 15 минути, преди някой да го вземе.”

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа