Чувство за мъгла на опиоидите

Тенденции в борбата с болката

Ако сте били предписвани опиоиди за болка, може да не се чувствате като себе си, когато започнете да ги приемате. В повечето случаи това не е причина за притеснение, но е нещо, което да държи под око.

Проблеми, свързани с престоя: Може да заблудите неща като ключовете или лекарството си. Може да забравите да направите нещо, с което сте се съгласили, като например да зададете масата или да върнете телефонно обаждане. Вероятно няма да имате пропуски в паметта си, по начина, по който човек, който е причинил нараняване на главата. Ако това се случи, говорете с Вашия лекар.

Сънливост: Това прави опасно за вас да шофирате или да работите с тежки машини. Това също така прави по-трудно за вас да слушате хора или да помните какво ви е казал.

Това мъгливо усещане: Може да имате трудно да мислите ясно. Може да се почувствате замаяни, но това е много по-рядко срещано.

Бавни рефлекси: Това може да повлияе на начина, по който мислите и разбирате другите. Ако изпитвате това, не шофирайте с кола или не работете с тежки машини.

За повечето тези нежелани реакции бързо изчезват. Може да се почувствате по-скоро като себе си в рамките на няколко дни, въпреки че може да отнеме до една седмица.

Ако имате проблеми, когато започнете да приемате опиоиди

Говорете с Вашия лекар. Не спирайте да ги приемате, защото се чувствате сънливи или мъгливи и не променяйте дозата сами.

Не смесвайте опиати с други вещества. Избягвайте медикаментите за сън и алкохола, когато ги приемате. Не само те ще ви накарат да се чувствате сънливи и грозни, те могат да окажат опасно въздействие върху дишането ви.

Помислете колко дълго ще приемате опиоиди. Вашият лекар е предписал краткосрочни опиоиди след нараняване или операция? Ако приемате лекарството само за около седмица или две, а мъглите или сънливите нежелани реакции са тежки за няколко дни, обадете се на Вашия лекар. Той може да предпише друго лекарство с по-малко странични ефекти.

ИЗТОЧНИЦИ

Бил МакКарбърг, д-р, президент на Академията по болка в медицината.

Общество на лекарите по интервенционална болка: “Фактът на фактическия списък на лекарите по интервенционалните болкоуспокоявания”.

Академията за болка в медицината: “Осем принципа за безопасност на опиоидите за пациенти и болногледачи”.