Женски сексуални дисфункции и лекарства

Имайте предвид, че сексуалната дисфункция е проблем само ако ви притеснява. Ако това не ви безпокои, няма нужда от лечение.

Тъй като женската сексуална дисфункция има много възможни симптоми и причини, лечението варира. Важно е да съобщите вашите притеснения и да разберете вашето тяло и нормалната му сексуална реакция. Също така вашите цели за вашият сексуален живот са важни при определянето на лечението и оценката на напредъка.

Немедицинско лечение на сексуална дисфункция при жените

Жените със сексуална загриженост най-често се възползват от комбинирания подход на лечение, който разглежда медицинските, както и отношенията и емоционалните проблеми.

За да лекувате сексуалната дисфункция, Вашият лекар може да ви препоръча да започнете с тези стратегии

Ефективното лечение на сексуална дисфункция често изисква справяне със здравословното състояние или хормоналните промени. Предписание лекарство за пременопаузални жени с ниско сексуално желание, известно като flibanserin (Addyi), също предлага опция за лечение.

За лечение на сексуална дисфункция, свързана с медицинско състояние, Вашият лекар може да ви препоръча

Медицинско лечение за сексуална дисфункция при жените

Лечението на женска сексуална дисфункция, свързана с хормонална причина, може да включва

Андрогенната терапия за сексуална дисфункция е спорна. Някои проучвания показват полза за жени, които имат ниски нива на тестостерон и развиват сексуална дисфункция, други проучвания показват малка или никаква полза.

Рискът от хормонална терапия може да варира в зависимост от това дали естрогенът се прилага самостоятелно или с прогестин, възрастта ви, дозата и вида на хормона и здравни проблеми като вашите рискове от сърдечни и кръвоносни съдове и рак. Говорете с Вашия лекар за ползите и рисковете. В някои случаи хормоналната терапия може да изисква внимателно проследяване от Вашия лекар.

Първоначално разработена като антидепресант, flibanserin (Addyi) е одобрен от Food and Drug Administration като лечение за ниско сексуално желание при жени в пременопауза.

Ежедневно хапче, Addyi може да стимулира сексуалното шофиране при жени, които изпитват ниско сексуално желание и които намират страховития опит. Потенциално сериозните нежелани реакции включват ниско кръвно налягане, сънливост, гадене, умора, замайване и припадък, особено ако лекарството се смесва с алкохол. Експертите препоръчват да спрете да приемате лекарството, ако не забележите подобрение на сексуалното си шофиране след осем седмици.

Флибансерин (Addyi)

Необходими са повече проучвания, преди тези агенти да бъдат препоръчани за лечение на сексуална дисфункция при жените

Едно лекарство, силденафил (Виагра), може да се окаже полезно за някои жени, които имат сексуална дисфункция в резултат на приемането на селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) – клас лекарства, използвани за лечение на депресия. Не вземайте силденафил, ако използвате нитроглицерин за ангина – вид гръдна болка, причинена от намален кръвоток към сърцето.

Въпросите, свързани със сексуалната дисфункция при жените, обикновено са сложни, така че дори и най-добрите лекарства няма да работят, ако други емоционални или социални фактори останат нерешени.

Потенциални лечения, които се нуждаят от повече изследвания