Женска сексуална дисфункция

Какво причинява сексуални проблеми?

Сексуалните трудности могат да започнат рано в живота на един човек; Или те могат да се развият, след като дадено лице преди това е преживяло приятно и; Удовлетворяващ секса. Проблемът може да се развие постепенно с течение на времето или може да се появи изведнъж; Като пълна или частична невъзможност да участва в един или повече етапи на сексуалното; акт.

Причините за сексуални затруднения могат да бъдат физически, психологически или и двете.

Емоционалните фактори, засягащи секса, включват както междуличностни проблеми, така и психологически; Проблеми в индивида. Междуличностните проблеми включват брака или връзката; Проблеми или липса на доверие и открита комуникация между партньорите. Психологическа личност; Проблемите включват депресия, сексуални страхове или; Вина или минали сексуални травми.

Видове сексуални проблеми

Физическите фактори, допринасящи за сексуалните проблеми, включват

Сексуалните дисфункции са по-чести в ранните възрастни години, като мнозинството; От хората, търсещи грижа за такива условия през периода от края на 20-те до 30-те. The; Честотата се увеличава отново в гериатричната популация, обикновено с постепенно начало; На симптомите, които се свързват най-често с медицинските причини за сексуална дисфункция.

Сексуалната дисфункция е по-често при хората, които злоупотребяват с алкохол и наркотици. То е; Също по-вероятно при хора, страдащи от диабет; И дегенеративни неврологични разстройства. Продължаващи психологически проблеми, трудности; Поддържане на взаимоотношения или хронична дисхармония с настоящия сексуален партньор; Може също да пречи на сексуалната функция.

Нарушения на сексуалното желание (намалено либидо) могат да бъдат причинени от; Намаляване на нормалното производство на естроген (при жени) или на тестостерон (при мъжете и жените). Други причини могат да бъдат стареене, умора, бременност и лекарства -; SSRI антидепресанти, които включват флуоксетин (Prozac), сертралин (Zoloft); И пароксетин (Paxil) са добре известни за намаляване на желанието както при мъжете, така и при жените; Психични състояния, като депресия и; Тревожност, може също да причини понижено либидо.

Симптоми

Нарушения на сексуалната възбуда преди това са били известни като; Фригидност при жени и; Импотентност при мъжете. Те са вече; Заменени с по-малко осъдителни условия. Импотентността сега е известна като еректилна дисфункция; А фригидността сега е описана като женска сексуална дисфункция, термин, който обхваща; Редица специфични проблеми с желание, възбуда или тревожност.

За мъжете и жените тези условия могат да изглеждат като отвращение и избягване; На, сексуален контакт с партньор. При мъжете може да има частичен или пълен провал; Да постигне или поддържа ерекция, или липса на сексуално вълнение и удоволствие; Сексуална активност.

Може да има медицински причини за тези нарушения, като понижен кръвоток; Или липса на вагинално смазване. Хроничната болест също може да допринесе за тези трудности; Както и естеството на взаимоотношенията между партньорите. Като успех на Виагра; Свидетелства, че много еректилни разстройства при мъжете могат да бъдат преди всичко физически, а не психологически; условия.

Нарушенията на оргазъм са постоянно забавяне или отсъствие на оргазъм; След нормална фаза на сексуално възбуждане. Разстройството се среща и при двете жени и; мъже. Отново SSRI антидепресантите са чести виновници – те могат да забавят; Постигане на оргазъм или да го премахне напълно.

Сексуалните болкови смущения засягат почти изключително жените и са: Известни като диспареуния (болезнено, сношение) и вагинизъм (неволен спазъм, на мускулите на вагиналната стена, която пречи на полов акт). Dyspareunia; Може да се причини от недостатъчно смазване (вагинална сухота) при жените.

Лошото смазване може да се дължи на недостатъчна възбуда и стимулиране или; От хормоналните промени, причинени от менопаузата, бременността или кърменето. Възпаление; От контрацептивни кремове и пени също могат да причинят сухота, както и страх и безпокойство; За секса.

Не е ясно какво точно причинява вагинизма, но се смята, че миналото е сексуално; Травми като изнасилване или злоупотреба могат да играят роля. Друг; Женското сексуално болково разстройство се нарича вулводиния или вулверен вестибулит. В това; Състояние, жените изпитват изгаряща болка по време на секс, което може да е свързано с проблеми; С кожата във вулвата и влагалищните области. Причината е неизвестна.

Специфичните физически находки и процедури за тестване зависят от формата на сексуалната; Дисфункция. Обикновено се прави цялостна история и физическа; Извършен за проверка

Физическото изследване и на двамата партньори трябва да включва цялото тяло и; Не се ограничава до репродуктивната система.

Извикайте за среща с вашия лекар, ако сексуалните проблеми продължават; И са загриженост.

Лечението зависи от причината за сексуалната дисфункция. Медицински причини това; Са обратими или лечими, обикновено се управляват медицински или хирургически. Физическо; Терапията и механичните помощници могат да се окажат полезни за някои хора, които изпитват сексуални; Дисфункция поради физически заболявания, състояния или увреждания.

За мъжете, които имат трудности при постигане на ерекция, лекарството силденафил; (Виагра), който увеличава притока на кръв към пениса; Бъдете много полезни, въпреки че трябва да се вземат 1 до 4 часа преди полов акт.

Мъжете, които приемат нитрати за коронарна болест на сърцето, не трябва да приемат силденафил; Механичните помощни средства и имплантите на пениса също са опция за мъжете, които не могат да постигнат; Ерекция и които откриват, че силденафил не е полезен.

Жените с вагинална сухота могат да бъдат подпомагани със смазващи гелове, хормонални кремове; И – в случаите на жени в пременопауза или менопауза – с хормонално заместване; терапия. В някои случаи жените с недостиг на андроген могат да бъдат подпомагани чрез приемане на тестостерон.

Вулводиния може да се третира с тестостеронов крем, като се използва биофибъб и; С ниски дози от някои антидепресанти, които също лекуват нервна болка. Хирургията има; Не са успешни.

Поведенческите терапии включват много различни техники за лечение на свързаните с тях проблеми; С оргазъм и нарушения на сексуалната възбуда. Самоуспяване и майстори и Джонсън; Стратегиите за лечение са сред многото поведенчески терапии, които се използват.

Просто, открито, точно и подкрепящо образование за сексуално и сексуално поведение; Или отговорите може да са всичко, което се изисква в много случаи. Някои двойки могат да се възползват; От съвместно консултиране за адресиране на междуличностни въпроси и стилове на комуникация; Може да се наложи психотерапия да се справя с тревоги, страхове, задръжки или бедни; Образ на тялото.

Открита, информативна и точна комуникация относно сексуалните проблеми и тялото; Образът между родителите и техните деца може да попречи на децата да развият безпокойство; Или вина за секс и може да им помогне да развият здрави сексуални връзки.

Прегледайте всички възможни медикаменти, както на рецепта, така и на извънборсови тела; Странични ефекти, които се отнасят до сексуална дисфункция. Избягване на злоупотребата с наркотици Също ще помогне за предотвратяване на сексуална дисфункция.

диагноза

Двойки, които са отворени и честни за своите сексуални предпочитания и чувства са; По-вероятно да избегне някаква сексуална дисфункция. Един партньор би трябвало в идеалния случай да бъде в състояние; Да комуникира желанията и предпочитанията към другия партньор.

Хората, които са жертви на сексуална травма, като сексуално насилие или изнасилване; Възраст, се приканват да търсят психиатрични съвети. Индивидуално консултиране с експерт; В травмата може да се окаже полезно, ако позволи на жертвите на сексуално насилие да преодолеят сексуалното Трудности и да се насладите на доброволен сексуален опит с избран партньор.

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако:

Опции за лечение

Предотвратяване

Вижте също