Епивир a / f

Има съобщения за лактатна ацидоза и тежка хепатомегалия със стеатоза, включително фатални случаи. Описани са тежки остри екзацербации на хепатит В при пациенти, прекратили лечението с анти-хепатит В (включително EPIVIR-HBV®) или коинфектирани с вируса на хепатит В (HBV) и HIV-1 и са преустановили EPIVIR R), следи чернодробната функция при преустановяване на лечението. EPIVIR® таблетки и перорален разтвор (използвани за лечение на инфекция с HIV-1) съдържат по-висока доза от активния ингредиент (ламивудин), отколкото EPIVIR-HBV® таблетки и перорален разтвор (използвани за лечение на хронична хепатит В инфекция). Пациентите с HIV-1 инфекция трябва да получават само дозирани форми, подходящи за лечение на HIV-1. EPIVIR-HBV (R) не е одобрен за лечение на HIV-1 инфекция. Резистентност към HIV-1 може да възникне при пациенти с хронична хепатит В-инфекция с неразпознат или нелекуван HIV-1 инфекция, предлагане на ХИВ консултиране и тестване на всички пациенти преди започване на лечение с EPIVIR-HBV (R) и периодично по време на терапията.

Използва се за Epivir A / F

Терапевтичен клас: антиретровирусен агент

Фармакологичен клас: нуклеозиден инхибитор на обратната транскриптаза

Ламивудин няма да излекува или предотврати HIV инфекцията или СПИН. Той помага да се възпроизведе ХИВ и изглежда, че забавя разрушаването на имунната система. Това може да помогне да се забави развитието на сериозни здравословни проблеми, обикновено свързани със СПИН или ХИВ. Lamivudine няма да ви предпази от разпространение на ХИВ на други хора. Хората, които получават това лекарство, могат да продължат да имат други проблеми, обикновено свързани със СПИН или ХИВ заболяване.

Ламивудин се използва също за лечение на хронична (дългосрочна) инфекция с вируса на хепатит В (HBV).

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тази употреба не е включена в етикетирането на продукта, ламивудин се използва при някои пациенти със следното заболяване

Преди да използвате Epivir A / F

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не са показали педиатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на ламивудин при лечението на HIV инфекция при деца на възраст от 3 месеца до 16 години. Въпреки това, безопасността и ефикасността не са установени при деца на възраст под 3 месеца.

Съответните проучвания, проведени досега, не са показали педиатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на ламивудин при лечение на хронична хепатит В инфекция при деца на възраст от 2 до 17 години. Въпреки това, безопасността и ефикасността не са установени при деца на възраст под 2 години.

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на ламивудин при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат свързани с възрастта бъбречни, чернодробни или сърдечни проблеми, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, получаващи ламивудин.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел осигурява информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи ламивудин. Той може да не е специфичен за Epivir A / F. Моля, прочетете внимателно.

Вземете това лекарство точно както е указано от Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Това лекарство се предлага с листовка за пациента. Прочетете и следвайте инструкциите внимателно. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Epivir® и Epivir-HBV® съдържат едно и също лекарство, но Epivir® има повече лекарства във всяка таблетка или доза течност. Използвайте само марката на това лекарство, предписана от Вашия лекар. Ако имате ХИВ или СПИН, трябва да използвате Epivir®. Ако имате хепатит В, но нямате ХИВ или СПИН, можете да използвате Epivir-HBV®.

Вашият лекар може да поиска да Ви изпробва за ХИВ, преди да започнете да използвате Epivir-HBV® и по време на лечението. Може да се наложи да промените Вашето лекарство въз основа на тези резултати от теста.

Важно е Epivir® да се приема като част от комбиниран режим. Вземете всички лекарства, предписани от Вашия лекар в точното време на деня. Това ще направи вашите лекарства по-добри.

Продължете да приемате ламивудин за цялото време на лечение, дори ако вие или Вашето дете започнете да се чувствате по-добре. Не спирайте приема, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Когато доставяте лекарството ниско, свържете се с Вашия лекар или фармацевт преди време. Не позволявайте на себе си да изчезне от лекарството.

Ако използвате орална течност, използвайте специално маркирана мерителна лъжица, дозираща спринцовка или чаша за медицина, за да измерите точно всяка доза. Средната домакинска чаена лъжичка може да не поддържа необходимото количество течност.

Правилно използване на ламивудин

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Забележка: Пациентите, които се нуждаят от лечение както за хепатит В, така и за СПИН или ХИВ трябва да следват схемата на дозиране за ХИВ или СПИН.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Предпазни мерки при използване на Epivir A / F

Много важно е Вашият лекар да проверява напредъка на Вас или Вашето дете при редовни посещения, за да се уверите, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Не използвайте това лекарство, ако Вие или Вашето дете вземате също залцитабин или лекарства, съдържащи емтрицитабин или ламивудин (напр. Atripla®, Combivir®, Complera®, Emtriva®, Epzicom®, Stribild®, Trizivir®, Truvada®). Кажете на лекаря си незабавно, ако използвате някое от тези лекарства.

Две редки, но сериозни реакции към това лекарство са лактатна ацидоза (натрупване на киселина в кръвта) и чернодробна токсичност, включително увеличен черен дроб. Това са по-често срещани, ако сте жени, много наднормено тегло (затлъстели) или сте приемали дълго време анти-HIV лекарства. Посъветвайте се с Вашия лекар веднага, ако Вие или Вашето дете имате стомашен дискомфорт или спазми, гадене, повръщане или диария, намален апетит, общо усещане за дискомфорт, мускулни спазми или болка, необичайна умора или слабост, затруднено дишане или жълта кожа или очи.

Това лекарство може да доведе до влошаване на инфекцията с хепатит В при спиране на лечението.

Панкреатит може да настъпи, докато използвате Epivir®. Кажете на лекаря си веднага, ако вие или Вашето дете имате внезапна и тежка стомашна болка, студени тръпки, запек, гадене, повръщане, треска или замайване.

Вашата имунна система може да стане по-силна, когато започнете да приемате Epivir®. Това може да доведе до активиране на скрита инфекция в тялото ви. Кажете на лекаря си незабавно, ако вие или детето Ви забележите някакви промени в здравето си.

Epivir® може да причини на Вас или Вашето дете прекомерна телесна мастна тъкан. Кажете на Вашия лекар незабавно, ако забележите промени във формата на тялото, включително повишено количество телесна мазнина в областта на шията или горната част на гърба, лицето, около гръдния кош или областта на корема. Може да загубите мазнини и от краката, ръцете или лицето си.

Epivir A / F нежелани реакции

ламивудин

Ламивудин не намалява риска от предаване на HIV инфекция на други хора чрез сексуален контакт или чрез заразяване с кръв. ХИВ може да бъде придобита или разпространена в други чрез инфектирани телесни течности, включително кръв, вагинален флуид или сперма. Ако сте заразени, най-добре е да избягвате всяка сексуална дейност, включваща размяна на телесни течности с други хора. Ако имате секс, винаги носете (или партньорът си да носи) презерватив (“гума”). Използвайте само презервативи от латекс или полиуретан и ги използвайте всеки път, когато имате контакт със сперма, вагинални секрети или кръв. Също така, не използвайте повторно и не споделяйте игли или оборудване с никого. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Хепатит В виреад, ентекавир, ламивудин, тенофовир, епивир, баракуд

ХИВ инфекция Truvada, Atripla, Stribild, Viread, Norvir, Complera

Неокултурна експозиция Truvada, Atripla, Viread, ламивудин, зидовудин, абакавир

Професионална експозиция Truvada, Atripla, Viread, ламивудин, Isentress, зидовудин