Ендометриоза – какво става

Ендометриозата обикновено е продължително (хронично) заболяване. Когато имате ендометриоза, вида на тъканта, която линиите на матката ви нараства и извън матката. Патроните от тъкан (наречени импланти) може да са се развили върху яйчниците или фалопиевите тръби, външната стена на матката, червата или други органи в корема. В редки случаи се разпространяват в зони извън корема.

Посетете здравето на жените за здравето на Сенте; • Ново диагностицирани? Намерете помощ тук; • Здравословно от: Ендометриозата Overvie; • Вашето ръководство за ендометриоза: Получете информация от Cleveland Clini; • Член Story: Търсене на решение; • Reach Out: Ендометриоза Група за подкрепа на съобщенията; • Посетете: OB-Gyn Issues Message Board с Джейн Харисън-Хохнер, RN, RNP

Някои жени нямат симптоми или проблеми. Други имат леки до тежки симптоми или безплодие. Няма начин да се предскаже дали ендометриозата ще се влоши, ще се подобри или ще остане същата до менопаузата.

Между 20% и 40% от жените, които са безплодни, имат ендометриоза (някои имат повече от една възможна причина за безплодие). 1 Експертите не разбират напълно как ендометриозата причинява безплодие. Това би могло да бъде следното: 2

Може да се образува белези (адхезии) в местата на импланти и да се промени формата или функцията на яйчниците, фалопиевите тръби или матката; Ендометриалните имплантанти могат да променят химичния и хормоналния състав в течността, която обгражда органите в коремната кухина (перитонеална течност). Това може да промени менструалния цикъл или да предотврати бременността.

Често усложнение на ендометриозата е развитието на киста върху яйчниците. Този кръвоносен растеж се нарича овариален ендометриом или ендометриална киста. Ендометриомите могат да бъдат едва 1 mm или повече от 8 cm. Симптомите на киста на яйчника може да са същите като тези на ендометриозата.

Също така, рискът от рак на яйчниците е малко по-висок при жени, които имат ендометриоза. Този вид рак на яйчниците се наблюдава най-често при жени на възраст над 60 години.