Ендометриален (маточен) преглед на лечението на рака

Ракът на ендометриума, открит в ранните етапи, често може да бъде излекуван с хирургическа интервенция и с близки последващи действия. Изборът на лечение зависи от това къде е ракът и колко е нараснал.

След като тестът покаже, че имате рак на ендометриума, Вашият лекар може да препоръча операция за отстраняване на матката, яйчниците и фалопиевите тръби. Всички тъкани, отстранени в хирургията, се изследват, за да се установи степента и степента на рака. Лимфните възли в близост до матката могат да бъдат изследвани, за да се установи дали ракът се е разпространил извън матката.

Може да получите повече от един вид лечение за рак на ендометриума. Това зависи от размера на рака и от това как раковите клетки изглеждат под микроскоп. Обработките включват

Допълнителна информация за рака на ендометриума се предоставя от Националния институт по рака на адрес www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/endometrial/Patient.

Проучванията, наречени клинични изпитвания, могат да бъдат опция за жени, които не желаят или не се лекуват чрез стандартни лечения. Говорете с Вашия лекар, за да видите дали има налични клинични изпитвания и да разберете дали сте добър кандидат.

Ракът на ендометриума може да се върне (повтаря се), така че редовното проследяване след първоначалното лечение е много важно. Вашият лекар ще настрои редовен график на прегледите, които ще се случват по-рядко с течение на времето.

Повечето от времето, когато ракът на ендометриума се връща след лечение, жената ще има симптоми. Те включват: 5

Ако имате някой от тези симптоми, незабавно се консултирайте с Вашия лекар и не чакайте следващата ви среща.

Вашите чувства за вашето тяло и вашата сексуалност могат да се променят след лечение за рак. Това може да помогне да говорите открито с партньора си за чувствата си. Вашият лекар може да ви насочи към групи, които могат да ви предложат помощ и информация.

Хирургия за отстраняване на матката (и шийката на матката), яйчниците и фалопиевите тръби (хистеректомия с двустранна салпинго-оофоректомия); Хирургия за отстраняване на лимфните възли; Радиационна терапия за унищожаване на ракови клетки; Прогестин хормонална терапия за блокиране на растежа на рака; Химиотерапия за унищожаване на ракови клетки.

Кървене от влагалището, пикочния мехур или ректума; Намален апетит; Отслабване; Болка в корема, бедрото или гърба; кашлица; Недостиг на въздух; Подуване на корема или краката.