Еналаприлат интравенозно

АСЕ инхибиторите могат да причинят нараняване или смърт на развиващия се фетус, когато се използват през втория и третия триместър. Спрете терапията колкото е възможно по-скоро, когато се открие бременност.

Употреби за еналаприлат

Терапевтичен клас: Антихипертензивен

Фармакологичен клас: ACE инхибитор

Еналаприл прави действие, като блокира ензим в организма, който е необходим за производството на вещество, което причинява затягане на кръвоносните съдове. В резултат на това кръвоносните съдове се отпускат. Това понижава кръвното налягане и увеличава кръвоснабдяването и кислорода до сърцето.

Enalaprilat се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За еналаприлат трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към еналаприлат или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на еналаприл в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Преди да използвате еналаприлат

Няма информация относно връзката на възрастта с ефектите на еналаприлат при гериатрични пациенти. Въпреки това, по-възрастните пациенти са по-склонни да имат свързани с възрастта проблеми с бъбреците, което може да наложи коригиране на дозата при пациенти, приемащи еналаприлат.

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате enalaprilat, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на еналаприлат с някое от следните лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на еналаприлат с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Прилагането на еналаприлат с някое от следните лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на еналаприлат. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

В допълнение към употребата на еналаприлат, лечението на Вашето високо кръвно налягане може да включва контрол на теглото и промени в видовете храни, които ядете, особено храни с високо съдържание на натрий. Вашият лекар ще ви каже кои от тези неща са най-важни за Вас. Трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да промените диетата си.

Много пациенти, които имат високо кръвно налягане, няма да забележат признаци на проблема. Всъщност, много хора могат да се чувстват нормално. Много е важно да приемате лекарството точно както е указано и да спазвате назначенията си при лекаря си, дори и да се чувствате добре.

Не забравяйте, че enalaprilat няма да излекува високото ви кръвно налягане, но помага да се контролира. Следователно, трябва да продължите да го приемате според указанията, ако очаквате да намалите артериалното си налягане и да го задържите надолу. Може да се наложи да вземете лекарство за високо кръвно налягане за остатъка от живота си. Ако не се лекува високо кръвно налягане, това може да доведе до сериозни проблеми като сърдечна недостатъчност, заболяване на кръвоносните съдове, инсулт или бъбречно заболяване.

Много важно е Вашият лекар да проверява напредъка Ви при редовни посещения, за да се увери, че еналаприлатът работи правилно и да проверява за нежелани ефекти.

Спрете да използвате еналаприлат и незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате подуване на лицето, ръцете, краката, очите, устните или езика или проблеми с гълтането или дишането. Това са симптоми на състояние, наречено ангиоедем.

Възможно е да имате замаяност през първите няколко дни с еналаприлат. Ако това стане тежко и ако сте припаднали, незабавно се свържете с Вашия лекар.

Уведомете незабавно Вашия лекар, ако имате признаци на инфекция като втрисане, болки в гърлото или треска. Те могат да бъдат симптоми на състояние на имунната система, наречено неутропения.

Използването на еналаприлат, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате симптоми на жълтеница (жълта кожа или очи), защото това може да са признаци на сериозно чернодробно заболяване.

Еналаприл може да увеличи количеството калий в кръвта Ви. Не използвайте заместители на солта, съдържащи калий, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Правилно използване на еналаприлат

Уверете се, че всеки лекар или зъболекар, който ви лекува, знае, че използвате еналаприлат. Може да се наложи да преустановите употребата на enalaprilat няколко дни, преди да започнете операция или медицински изследвания.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Предпазни мерки при използване на еналаприлат

Бременност Категория D Положителни доказателства за риск

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

 Или се присъединете към групата за поддръжка на еналаприлатите, за да се свържете с други, които имат подобни интереси.

Елалаприлати Нежелани реакции

еналаприлат