Електроконвулсивна терапия (ect)

Депресивни тенденции

Електроконвулсивната терапия (ЕКТ) е процедура, използвана за лечение на тежка депресия. Може да се използва при хора, които имат симптоми като заблуди, халюцинации или мисли за самоубийство или когато други лечения като психотерапия и антидепресантни лекарства не са работили. Той се използва и за други психиатрични и неврологични състояния, като шизофрения и болестта на Паркинсон.

Не е известно точно как тази мозъчна стимулация помага за лечение на депресия. ЕКТ вероятно работи, като променя мозъчните химикали (подобно на лекарствата), включително невротрансмитери като серотонин, естествени болкоуспокоителни, наречени ендорфини и катехоламини като адреналин.

Обработките с ЕКТ обикновено се извършват 2 до 3 пъти седмично в продължение на 2 до 3 седмици. Поддръжката на лечението може да се извършва веднъж седмично, намалявайки до един път всеки месец. Те могат да продължат от няколко месеца до една година, за да се намали рискът от рецидив. ЕКТ обикновено се дава в комбинация с медицина, психотерапия, семейна терапия и поведенческа терапия.

Поради ефектите от анестезията, може да не помните процедурата. Възможно е да получите известно объркване, гадене, главоболие и болка в челюстта веднага след ЕКТ. Тези ефекти може да продължат няколко часа. Възможно е също така да изпитате краткотрайна загуба на паметта. Този ефект трябва постепенно да се подобри в рамките на няколко седмици.

ЕКТ се използва за тежка депресия и други психиатрични или неврологични състояния (като болест на Паркинсон или шизофрения).

Понякога ЕКТ се използва за възрастни възрастни, които приемат няколко лекарства за други заболявания и които не могат да приемат допълнителни лекарства за депресия. И понякога ЕКТ се използва за хора, които не могат да понасят страничните ефекти на лекарствата за депресия.

Проучванията показват, че ЕКТ е ефективно краткосрочно лечение на тежка депресия. ЕСТ може да се използва, след като други лечения не са работили. 1

Важно е да имате последващо лечение с лекарства или ECT за поддържане, за да намалите риска от рецидив.

В редки случаи ЕКТ може да увеличи кръвното налягане, да предизвика промени в сърдечния ритъм или да предизвика пристъпи, които продължават по-дълго от очакваното. Тези физиологични промени обикновено се появяват веднага след лечението с ЕКТ и могат да бъдат управлявани от здравните специалисти, които извършват процедурата, ако е необходимо. Често обаче тези промени бързо се отстраняват без лечение.

Рисковете от нелекувана, тежка депресия (рефрактерна депресия) често са по-големи от рисковете от ЕКТ.

Другите странични ефекти на ЕКТ могат да включват главоболие, мускулни болки, гадене и краткосрочни и евентуално дълготрайни проблеми с паметта.

Лице, което има ЕКТ, ще има задълбочен физически преглед преди лечението.

Попълнете формуляра за специална информация за лечението (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да разберете това лечение.

Национален институт за здраве и клинични постижения (NICE) (2003 г.). Клиничната ефективност и икономическата ефективност на електроконвулсивната терапия (ЕКТ) за депресивни заболявания, шизофрения, кататония и мания. Лондон: Национален институт за здраве и клинични постижения (NICE). Наличен онлайн: http://www.nice.uk/TA059.

Катлийн Ромито, MD – Семеен лекар; Лиза С. Уайнсток – Психиатрия

14 ноември 2014 г.

Новата поредица от имейли за диагностициране, лечение и преживяване на преяждане