Електроконвулсивна терапия (ect) ползи и странични ефекти

Депресивни тенденции

Когато лекарството не успява да облекчи симптомите на клиничната депресия, има и други възможности да опитате. Техники за стимулиране на мозъка, като например електроконвулсивна терапия (ЕКТ), например, могат да се използват за лечение на голяма депресия, която не е отговорила на стандартното лечение.

20-годишната двойка, омъжена само за няколко години, с нетърпение очакваше раждането на първото си бебе; Трудът и раждането се случиха добре и бебето се роди здраво. Но проблемите започват, когато новата майка, затрупана от майчинството, страда от депресия; “Съпругът трябваше да се погрижи за всичко”, спомня си Джоан Р. Шърман, MFT, лицензиран брачен и семеен терапевт в Ланкастър, Па., който видя двойката в консултиране. Когато работеше, се притесняваше, че жена му е толкова депресирана, че …

Vagus нервна стимулация (VNS) е друго лечение за депресия, при която се използва хирургично имплантирано устройство, подобно на пейсмейкър, което електрически стимулира нерв, който се излива на врата в мозъка. Нервът се нарича вагиен нерв. С ECT, електрическият ток се прилага накратко през скалпа към мозъка, предизвиквайки припадък.

Освен това алтернативните терапии като йога и хипноза понякога работят за лека депресия.

ЕКТ е сред най-безопасните и най-ефективни лечения, които се предлагат за депресия. С ECT, електродите се поставят върху скалпа на пациента и се прилага фино контролиран електрически ток, докато пациентът е под обща анестезия. Токът предизвиква кратко изземване в мозъка. ЕКТ е един от най-бързите начини за облекчаване на симптомите при тежко депресирани или суицидни пациенти. Той също така е много ефективен при пациенти, страдащи от мания или други психични заболявания.

ЕКТ обикновено се използва, когато тежката депресия не реагира на други форми на терапия. Или може да се използва, когато пациентите представляват сериозна заплаха за себе си или за другите и е твърде опасно да чакаме лекарствата да влязат в сила.

Въпреки че ЕКТ е използвана от 40-те и 50-те години на миналия век, тя остава неразбрана от широката общественост. Много от рисковете и нежеланите реакции на процедурата са свързани със злоупотреба с оборудване, неправилна администрация или неправилно обучен персонал. Също така е погрешно схващане, че ЕКТ се използва като “бързо решение” вместо дългосрочна терапия или хоспитализация. Нито е правилно да се вярва, че пациентът болезнено е “шокиран” от депресията. Неблагоприятните новини и медийното отразяване допринесоха за противоречията около това лечение.

Новата поредица от имейли за диагностициране, лечение и преживяване на преяждане