Електроенцефалограма (eeg) за измерване на мозъчната електрическа активност

Електроенцефалограма (ЕЕГ) е тест, който измерва и регистрира електрическата активност на мозъка ви. Специални сензори (електроди) са прикрепени към главата ви и закачени с жици към компютър. Компютърът записва електрическата дейност на мозъка ви на екрана или на хартия като вълнообразни линии. Някои състояния, като гърчове, могат да се видят от промените в нормалния модел на мозъчната електрическа активност.

Може да се направи електроенцефалограма (ЕЕГ)

Преди да направите теста за електроенцефалограма (ЕЕГ), уведомете Вашия лекар, ако приемате каквито и да е лекарства. Вашият лекар може да Ви посъветва да преустановите приема на определени лекарства (като седативи и транквиланти, мускулни релаксанти, средства за спане или лекарства, използвани за лечение на гърчове) преди теста. Тези лекарства могат да повлияят на обичайната Ви електрическа активност в мозъка и да причинят необичайни резултати от теста.

Не яжте и не пийте храни, които съдържат кофеин (като кафе, чай, кола и шоколад) за 12 часа преди теста.

Диагностицирайте епилепсията и вижте какъв вид гърчове се случват. ЕЕГ е най-полезният и важен тест за потвърждаване на диагнозата на епилепсия; Проверете за проблеми със загуба на съзнание или деменция; Помогнете да разберете шанса на човек за възстановяване след промяна в съзнанието; Разберете дали човек, който е в кома, е мозък, Проучете нарушения на съня, като нарколепсия; Гледайте мозъчната активност, докато човек получава обща анестезия по време на мозъчната операция; Помогнете да разберете дали човек има физически проблем (проблеми в мозъка, гръбначния мозък или нервната система) или психически проблеми.

Тъй като електродите са прикрепени към скалпа, уверете се, че косата ви е чиста и не съдържа спрейове, масла, кремове и лосиони. Шампоан косата си и изплакнете с чиста вода вечерта преди или сутринта на теста. Не поставяйте балсам за коса или масло след измиване с шампоан.

За да откриете определени видове ненормална електрическа активност в мозъка, може да се наложи да заспите по време на записа. Може да бъдете помолени да не спите цяла нощ преди теста или да спите по-малко (около 4 или 5 часа), като отидете в леглото по-късно и ставате по-рано от обикновено. Ако детето ви ще бъде тествано, опитайте се да го задържите да не издържите точно преди теста. Ако знаете, че ще имате EEG, лишени от сън, планирайте някой да ви отведе до теста.