Екстремни спортове: каква е обжалването?

Тя започва с плуване на 2.4 мили. Следващата фаза е велосипед с дължина от 112 мили. Ако това не е достатъчно, крайният крак на състезанието е бягане на 26,2 мили – пълен маратон. Това е триатлон – а най-известният е известен като Ironman. Защо някой иска да се подчини на подобна агония?

“В някои хора има вродена характеристика”, казва Джъстин Андерсън, PsyD, спортен консултант на Центъра за спортна психология в Дентън, Тексас. “Някои хора са включени от тази кучка; Те получават много адреналин и те привличат вниманието към дейности, които им дават същото усещане. За някои това е скок от самолети, за други е изкачване Mt. Еверест, а за други – това е Ironman. Когато открият, че спортът или дейността, която им дава това усещане, те казват, че няма нищо по-добро.

Каква е тяхната мотивация и защо хората продължават да натискат плика до повече крайности, без да се чувстват доволни от последното си завоевание? Защо останалите от нас навлизат в нашите вътрешни воайъри, когато Х-Игрите са по телевизията? И защо откриваме удоволствието да гледаме екстремни спортисти да рискуват живота си? Експерти, заедно с Ironman, който тренира за третото си състезание, дават на науката зад гърба.

И така, какво ли кара човек да се изтласка извън границите, когато останалата част от нас седи удобно на нашия диван? Тяхната мотивация произтича от постигането на целта и конкурентоспособността.

“Изследователите са установили, че основната разлика между елита и необвързаната триатлета е, че целта е ключова и конкуренцията е вторият фактор”, казва лестър Майерс, директор на спортната медицина в университета “Пейс” в Pleasantville, N.Y.

Целта, независимо дали минава през финалната линия след изтощителен триатлон или достига върха на най-високата планина в света е 29,035 фута, е Светият Грей; Постигането му с конкурентно предимство е това, което тази малка и елитна група хора търсят. Също така знае, че сте един от малкото, които са се осмелили да мечтаят – и са постигнали този сън.

Докато упражнявате, трябва да броите между …

Докато упражнявате, трябва да броите между …