Експерт q & a: диета и аутизъм

Аутизмът засяга близо един на всеки 110 деца, според CDC. Това са повече деца, диагностицирани с аутизъм, отколкото с диабет, рак и СПИН. Въпреки това все още не е намерено лечение и формалните аутистични лечения са ограничени. Толкова много родители се опитват аутизъм диети и добавки те са чували за от други родители или медиите.

Но диетата на детето може ли наистина да окаже влияние върху аутизма или други аутистични спектрални разстройства (ASD)? И кои хранителни вещества или храни предлагат обещание за подобряване на поведението, насърчават децата да бъдат по-комуникативни или облекчават стомашно-чревните състояния, които често придружават аутизма?

 Се обърна към специалиста по аутизъм и разузнаването, Брайън Удел, директор на Центъра за развитие на детето в Америка, за отговори.

Най-честите симптоми на GI включват хронична диария, диспепсия, дискомфорт и подуване на корема, гастроезофагеална рефлуксна болест (GERD), прекомерно гасене, запек, фекално нахлуване, регургитация на храносмилането и синдром на течове. Децата с аутизъм също са изложени на риск от много други хранителни проблеми като недостиг на хранителни вещества, хранителни алергии, непоносимост към храната и проблеми с храненето.

Първо, няма лечение за разстройството и няма едно единствено най-добро лечение за всички деца с ASD. Всяко дете трябва да бъде оценявано индивидуално. Това може да е трудно, защото диагнозата обикновено се среща при 1- до 3-годишни, които не са големи комуникатори. Лекарите основават протоколите си за лечебни резултати, доклади за родители и физически изпити. Въпреки че няма лабораторни тестове за диагностициране на аутизма, има тестове, които могат да ни помогнат да управляваме основните симптоми.

Повечето деца показват подобрение с услугите за ранно интервенционно лечение, където научават важни умения като ходене, говорене и взаимодействие с други деца.

В зависимост от симптомите, [много] деца се лекуват с някаква форма на диета. Медикацията е обща, както и физическата, професионалната, социалната, образователната и комуникационната терапия. И тъй като изследванията изостават, някои лекари се опитват да подхождат към допълващи и алтернативни медицински подходи, които са безопасни.

Според мрежата на Аутизъм, почти едно на всеки пет деца с аутизъм са на специална диета. Няма специфична диета с ASD, но премахването на някои протеини може да облекчи симптомите. Диетата без глутен, без казеин (ОКРФ) има най-много изследвания и е една от най-често срещаните хранителни интервенции. Около 25% от моите пациенти намират облекчение и подобрение с тази диета. Изключва глутен, протеинът в пшеницата и казеина, протеинът в млякото. На теория децата се подобряват по отношение на диетата, защото непълното разграждане на тези протеини създава … вещество, което може да възпали червата. Проучванията показват подобрение и родителите анекдотивно докладват успех, когато тези два протеина се отстраняват от диетата.

Родителите могат също така да изследват децата си за целиакия, което отговаря на диета без глутен.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Докато упражнявате, трябва да броите между …