Експертни отговори за въпроси, свързани с обривите на пелена

Извършват ли най-трудните ви въпроси за обрив на пелена след часовете на семейния ви лекар? След това ще искате да прочетете най-добрите съвети на педиатър за големи и малки теми, за да облекчите дискомфорта на малкия си човек.

Някои неща, като например плодови сокове, могат да дадат на бебетата диария или да накарат гърдите им да се запушат, което води до обрив на пелена. Приемането на антибиотици или пускането на твърди храни може също да повлияе на тяхното храносмилане.

Можете да опитате малки промени в диетата си, но не променяйте това, което бебето Ви яде дълго – или спрете да давате лекарства – без да говорите с Вашия лекар.

Дали заразата причинява кожни обриви?

Тези две неща често се случват едновременно, но е малко вероятно те да са свързани, казва Ню Йорк дерматолог Nanette Silverberg, MD.

Трябва ли да изтривам всички мазилки всеки път, когато сменям пелените?

Мехлеми като цинков оксид са като восък за вашата кола, казва д-р Илейн Сигфрид, професор по педиатрия и дерматология в университета “Сейнт Луис”.

Поставяте дебел слой паста между кожата на бебето и дразнещите течности. Разтриването на всичко това боли повече, отколкото помага. Почистете внимателно урината и избършете, след което нанесете малко допълнително маз.

Трябва ли да превключа на кърпи?

Отговорът зависи от това, което работи най-добре за вас и вашето бебе. Няма ясно доказателство, че един вид пелена е по-подходящ за обрив на пелена.

Ако предпочитате за еднократна употреба, дайте им шанс. Растенията са склонни да растат във влажна среда, а средствата за еднократна употреба са добри при извличането на течности от кожата на бебето.

Преминете към друга марка, ако сте опитвали всичко и вашето малко има болезнено дъно. Ароматът или боята могат да я раздразнят или дори да причинят алергична реакция. Обикновените бели пелени са най-сигурните, казва Сигфрид.

Това е рядко, но някои бебета са алергични към всички аксесоари за еднократна употреба и се справят по-добре с кърпички. Не забравяйте да ги променяте често. Ако бебето ви има обрив, проверете пелените всеки час и поне веднъж през нощта.