Езетимиб и симвастатин

Терапевтичен клас: Антихиперлипидемичен

Употреби За езетимиб и симвастатин

Фармакологичен клас: инхибитор на абсорбцията на холестерол

Езетимиб е инхибитор на абсорбцията на холестерол и симвастатин е инхибитор на HMG-CoA редуктазата или статин. Езетимиб и симвастатин ще намалят абсорбцията на холестерол от храни и производството на холестерол в тялото ви.

Езетимиб и симвастатин се предлагат само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За езетимиб и симвастатин трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към езетимиб и симвастатин или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Съответните проучвания, проведени досега, не са показали педиатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на комбинацията езетимиб и симвастатин при деца на възраст от 10 до 17 години. Въпреки това безопасността и ефикасността на комбинацията езетимиб и симвастатин при деца под 10-годишна възраст не са установени.

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на комбинацията езетимиб и симвастатин при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат свързани с възрастта мускулни проблеми, което може да наложи повишено внимание при пациенти, получаващи комбинация от езетимиб и симвастатин.

Преди да използвате езетимиб и симвастатин

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате езетимиб и симвастатин, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на езетимиб и симвастатин с някое от следните лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на езетимиб и симвастатин с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Прилагането на езетимиб и симвастатин с някое от следните лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на езетимиб и симвастатин с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате езетимиб и симвастатин, или да Ви даде специални указания за употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на езетимиб и симвастатин. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете езетимиб и симвастатин само според указанията на Вашия лекар. Не използвайте повече, не го използвайте по-често и не го използвайте по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

В допълнение към езетимиб и симвастатин, Вашият лекар може да промени диетата ви до такава, която е с ниско съдържание на мазнини, захар и холестерол. Внимателно следвайте нарежданията на лекаря си за всяка специална диета.

Може да приемате таблетката със или без храна.

Ако приемате дилтиазем (Cardizem®), дронедарон (Multaq®) или верапамил (Calan®, Isoptin®, Verelan®) заедно с комбинация от езетимиб и симвастатин, дозата Ви не трябва да е по-висока от 10 милиграма езетимиб плюс симвастатин 10 mg на ден, освен ако Вашият лекар не е посочил друго. Не използвайте повече от 10 mg езетимиб плюс симвастатин 20 mg дневно заедно с амиодарон (Cordarone®), амлодипин (Norvasc®), ломитаприл (Juxtapid ™) или ранолазин (Ranexa®). Когато се използват заедно с по-високи дози симвастатин, тези лекарства могат да увеличат риска от нараняване на мускулите и да доведат до бъбречни проблеми.

Ако използвате холестирамин (Questran®), вземете го поне 2 часа след или 4 часа, преди да приемете езетимиб и симвастатин.

Кажете на Вашия лекар, ако редовно пиете сок от грейпфрут. Пиенето на големи количества сок от грейпфрут (повече от 1 квадрат дневно), докато приемате езетимиб и симвастатин, може да увеличи риска от нараняване на мускулите и да доведе до бъбречни проблеми.

Не пийте големи количества алкохол с езетимиб и симвастатин. Това може да доведе до нежелани ефекти върху черния дроб.

Езетимиб и симвастатин са снабдени с информация за пациента. Прочетете внимателно тези инструкции и ги следвайте. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Дозата на езетимиб и симвастатин ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози езетимиб и симвастатин. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Правилно използване на езетимиб и симвастатин

Ако пропуснете доза езетимиб и симвастатин, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения. Това ще позволи на Вашия лекар да види дали лекарството работи правилно и да решите дали трябва да продължите да го приемате. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Използването на езетимиб и симвастатин, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Не използвайте комбинацията езетимиб и симвастатин, ако приемате някое от следните лекарства: боцепревир (Victrelis®), съдържащи цибицистат продукти (Stribild®), циклоспорин (Gengraf®, Neoral®, Sandimmune®), даназол (Danocrine®) , Гемфиброзил (Lopid®), нефазодон (Serzone®), телапревир (Incivek®), някои антибиотици (като кларитромицин, еритромицин, итраконазол, кетоконазол, позаконазол, телитромицин, вориконазол, Nizoral®) Като атазанавир, индинавир, нелфинавир, ритонавир, саквинавир, Crixivan®, Kaletra®, Lexiva®, Norvir®, Prezista®, Reyataz®). Използването на тези лекарства заедно с езетимиб и симвастатин може да увеличи риска от нараняване на мускулите и да доведе до бъбречни проблеми.

Предпазни мерки при употребата на езетимиб и симвастатин

Китайските пациенти, които приемат големи количества ниацин (повече от 1 грам или 1000 милиграма на ден) заедно с езетимиб и симвастатин, могат да имат повишен риск от нараняване на мускулите. Говорете с Вашия лекар, ако сте китайски или имате китайски произход и приемате големи количества ниацин (Niacor®, Niaspan®).

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате необяснима мускулна болка, нежност или слабост, особено ако имате необичайна умора или треска. Те могат да бъдат симптоми на сериозни мускулни проблеми, като миопатия или имунно-медиирана некротизираща миопатия (IMNM). Миопатията е по-честа, когато се използват високи дози симвастатин (80 милиграма) с езетимиб (10 мг), но някои хора получават миопатия с по-ниски дози.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате тъмна урина, диария, треска, мускулни спазми, мускулни болки или скованост, или се чувствате много уморени или слаби. Те могат да бъдат симптоми на сериозен мускулен проблем, наречен рабдомиолиза, който може да причини бъбречни проблеми.

Посъветвайте се с Вашия лекар незабавно, ако получите главоболие, болка в стомаха, повръщане, тъмна урина, загуба на апетит, загуба на тегло, общо усещане за умора или слабост, светло оцветени изпражнения, горна горна болка в корема или жълти очи или кожа , Това може да са симптоми на увреждане на черния дроб.

Уверете се, че всеки лекар или зъболекар, който ви лекува, знае, че използвате езетимиб и симвастатин. Може да се наложи да спрете употребата на езетимиб и симвастатин, ако имате сериозна операция, сериозно нараняване или развивате други сериозни здравословни проблеми.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Езетимиб и симвастатин Нежелани лекарствени реакции

езетимиб / симвастатин

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория X Не се използва при бременност

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Висок холестерол, фамилен хетерозиготен аторвастатин, симвастатин, Crestor, Lipitor, правастатин, Zocor, Zetia, ловастатин

Висок холестерол аторвастатин, симвастатин, Crestor, Lipitor, Zocor, Zetia, ловастатин, ниацин

Висок холестерол, фамилен хомозиготен аторвастатин, симвастатин, Crestor, Lipitor, Zocor, Vytorin, rosuvastatin, Repatha

 Или се присъединете към групата за подкрепа на езетимиб / симвастатин, за да се свържете с други, които имат подобни интереси.