Ебола вирус и марбурски вирус

Ебола вирусът и вирусът Марбург са свързани вируси, които причиняват хеморагични треска – заболявания, характеризиращи се с тежко кървене (кръвоизлив), органна недостатъчност и в много случаи смърт. И двата вируса са от Африка, където се появяват спорадични взривове от десетилетия насам.

Ебола вирус и Marburg вирус живеят в животински гостоприемници, а хората могат да свиват вирусите от заразени животни. След първоначалното предаване вирусите могат да се разпространяват от човек на човек чрез контакт с телесни течности или замърсени игли.

Няма лекарство, одобрено за лечение на вируса. Хората, диагностицирани с вируса Ebola или Marburg, получават поддържаща грижа и лечение за усложнения. Учените се приближават до разработването на ваксини за тези смъртоносни болести.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията наблюдават Съединените щати за състояния като инфекция с Ебола, а лабораториите могат да тестват за вируса Ebola. Не тества вирусите Ebola и Marburg.

Признаците и симптомите обикновено започват рязко в рамките на пет до 10 дни след инфектиране с вируса Ebola или Marburg. Ранните признаци и симптоми включват

Предаване от животни на хора

С течение на времето симптомите стават все по-тежки и могат да включват

Предаване от човек на човек

Вирусът на ебола е открит при африкански маймуни, шимпанзета и други нечовекоподобни примати. По-лек щам на Ебола е открит при маймуни и свине във Филипините. Вирусът на Марбург е открит при маймуни, шимпанзета и плодни прилепи в Африка.

Експерти подозират, че и двата вируса се предават на хора чрез телесни течности на заразеното животно. Примерите включват

Заразените хора обикновено не се заразяват, докато не развият симптоми. Членовете на семейството често са заразени, защото се грижат за болни роднини или подготвят мъртвите за погребение.

Медицинския персонал може да бъде заразен, ако не използва защитно оборудване, като хирургични маски и ръкавици. Медицинските центрове в Африка често са толкова бедни, че трябва да използват отново игли и спринцовки. Някои от най-лошите Ебола епидемии са настъпили, защото замърсеното инжекционно оборудване не е стерилизирано между употребите.

Какво можеш да правиш

Няма доказателства, че вирусът Ebola или вирусът Marburg може да се разпространява чрез ухапвания от насекоми.

За повечето хора рискът от получаване на Ebola или Marburg вируси (хеморагични трески) е нисък. Рискът се увеличава, ако сте

Както хеморагичните трески на Ебола, така и Марбург водят до смърт за висок процент засегнати хора. Тъй като заболяването прогресира, това може да причини

Една от причините, които вирусите са толкова смъртоносни, е, че те се намесват в способността на имунната система да защити защитата. Но учените не разбират защо някои хора се възстановяват от Ебола и Марбург, а други не.

За хората, които оцеляват, възстановяването е бавно. Може да отнеме месеци, за да се възвърне теглото и силата, а вирусите остават в тялото в продължение на седмици. Хората могат да изживеят

Разработване на ваксини

Възможността за заразяване с вируса Ebola или Marburg е изключително ниска, освен ако не сте имали директен контакт с телесните течности на заразен човек или животно.

Ако смятате, че вие ​​или член на семейството може да сте били изложени на някой от вирусите, незабавно се обадете на Вашия лекар или отидете в най-близката стая за спешни случаи. Ако не се обърнете към специалист по инфекциозни болести, помолете да го видите.

Ако сте от Съединените щати и пътувате или работите в чужбина, най-близкото посолство в САЩ може да ви помогне да намерите лекар. Ако сте от друга държава, свържете се с посолството на вашата страна. Не забравяйте да съобщите на Вашия лекар или болница за симптомите преди вашето посещение, за да се вземат предпазни мерки, за да се предотврати предаването на вируса на други хора.

Преди назначаването си, за да помогнете на Вашия лекар да открие причината за симптомите Ви, напишете списък, който отговаря на следните въпроси

Ако е възможно, вземете със себе си член на семейството или приятел. Понякога може да е трудно да запомните цялата информация, предоставена ви в болницата или по време на среща. Някой, който ви придружава, може да помни нещо, което сте пропуснали или сте забравили.

Ебола и Марбург хеморагичните трески са трудни за диагностициране, защото ранните признаци и симптоми наподобяват тези на други заболявания, като тиф и малария. Ако лекарите подозират, че имате вируси Ebola или Marburg, те използват кръвни тестове за бързо идентифициране на вируса, включително

Центровете за контрол и превенция на заболяванията наблюдават Съединените щати за състояния като инфекция с Ебола, а лабораториите могат да тестват за вируса Ebola. Не тества вирусите Ebola и Marburg.

Никакви антивирусни лекарства не са се оказали ефективни при лечението на инфекция с двата вируса. Подкрепящата болнична помощ включва

Предотвратяването е насочено към избягване на контакта с вирусите. Следните предпазни мерки могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на Ebola и Marburg.

Учените работят върху различни ваксини, които ще предпазят хората от вируси Ебола или Марбург. Някои от резултатите са обещаващи, но са необходими допълнителни тестове.

Посетете Вашия лекар