Да се ​​храните правилно, когато имате повече от един здравословен проблем – преглед на темата

Знаете, че правото на хранене е добро за вас. Но ако имате повече от един здравословен проблем, правилното хранене може да изглежда трудно.

Ето един пример

Ако имате сърдечно-съдови заболявания и диабет, може да ви бъдат дадени насоки за всеки. Човек се фокусира върху поддържането на сърцето си здраво, а другото – за поддържане на кръвната Ви захар в целевия диапазон. Човек може да се съсредоточи върху солта, другата върху мазнините и другата върху въглехидратите. Различните лекари може да ви кажат различни неща за това, което трябва да ядете.

Може да ви е трудно да следвате различни планове за хранене едновременно. Но това е важно за вашето здраве и много специални диети са много сходни или могат да бъдат комбинирани. Храненето може да не е толкова трудно, колкото си мислите. И не е нужно да се отказвате от всички храни, които обичате.

Яжте разнообразие от храни; Яжте много плодове и зеленчуци; Изберете цели зърна; Ограничете солта, мазнините и добавената захар; Избягвайте алкохола или пийте само с умереност.

Обърнете внимание на примера по-горе. Как можете да ядете правилно, ако получите съвети за хранене за сърцето и диабета?

Най-добре е да се съсредоточите върху една промяна на диета в даден момент, като започнете с най-важната промяна. Може да започнете с проследяване на въглехидратите за диабет. След като тази промяна се превърне в навик, може да се съсредоточите върху намаляването на наситените мазнини за сърцето си. Опитайте се с всяка промяна, преди да добавите нова.

В някои случаи диета за едно здравословно състояние може да бъде по-важна от диета за друго състояние. Ако имате заболяване на бъбреците и диабета например, може да се съсредоточите само върху указанията за хранене на бъбреците. Вашият лекар или диетолог може да ви помогне да решите какво е най-важно за вашето здраве.

Дори и със специални указания за хранене, важно е да запомните основното хранене. Почти всеки трябва

Ако указанията за диетата ви са объркващи или трудни за проследяване, говорете с вашия семеен лекар. Той или тя може да ви помогне. Или може да работите с регистриран диетолог. Регистрираният диетолог е експерт по хранене и хранене. Той или тя ще разгледа

Регистриран диетолог може да разработи план за хранене само за вас и да ви научи как да го следвате. Вашият лекар може да ви помогне да намерите регистриран диетолог.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Докато упражнявате, трябва да броите между …

Вашите здравни проблеми; Лекарства и добавки, които приемате; Твоята възраст; Как сте физически активни; Хранителните Ви навици и способността Ви да получавате хранителни продукти; Вашите здравни цели.