Взаимодействия на вечерна иглика (оенотерапия)

Маслото от вечерна иглика може да понижи нивата на кръвната захар. Препоръчва се повишено внимание при използване на лекарства, които също могат да понижат кръвната захар. Хората, приемащи лекарства за диабет чрез устата или инсулина, трябва да бъдат внимателно наблюдавани от квалифициран медицински специалист, включително фармацевт. Може да са необходими корекции на лекарството.

Маслото за вечерна иглика може да увеличи риска от кървене, когато се приема с лекарства, които увеличават риска от кървене. Някои примери включват аспирин, антикоагуланти (“разредители на кръвта”) като варфарин (Coumadin®) или хепарин, лекарства срещу тромбоцити като клопидогрел (Plavix®) и нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен (Motrin®, Advil ®) или напроксен (Naprosyn®, Aleve®).

Маслото за вечерна иглика може да повлияе на начина, по който тялото преработва определени лекарства, използвайки ензимната система “cytochrome P450” на черния дроб. В резултат на това нивата на тези лекарства могат да се повишат в кръвта и могат да причинят повишени ефекти или потенциално сериозни нежелани реакции. Хората, които използват някакви лекарства, трябва да проверят листовката и да говорят с квалифициран медицински специалист, включително фармацевт, за възможни взаимодействия.

Маслото за вечерна иглика може да увеличи количеството на сънливост, причинено от някои лекарства. Примерите включват бензодиазепини като лоразепам (Ativan®) или диазепам (Valium®), барбитурати като фенобарбитал, наркотици като кодеин, някои антидепресанти и алкохол. Препоръчва се повишено внимание по време на шофиране или работа с машини.

Маслото за вечерна иглика може да предизвика ниско кръвно налягане. Препоръчва се повишено внимание при хора, приемащи лекарства, които понижават кръвното налягане.

Маслото от вечерна иглика също може да взаимодейства с агенти за артрит, рак или затлъстяване, агенти за мозъка, кожата, стомаха или червата, средства, които понижават холестерола, алкохол, инхибитори на алдоза редуктаза, анестетици, антибиотици, антиконвулсанти, антидепресанти като моноамин Оксидазни инхибитори (МАО) или селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs), противовъзпалителни средства, антипсихотици, антивирусни средства, бета-блокери, целекоксиб, депресанти или стимуланти на ЦНС, кортикостероиди, COX-2 инхибитори, Faslodex®, фенотиазини, Понижаващи средства, тамоксифен или винкристин.

Маслото от вечерна иглика може да промени нивата на кръвната захар. Препоръчва се повишено внимание при използване на билки или добавки, които също могат да променят кръвната захар. Нивата на кръвната захар може да изискват мониториране и може да се наложи адаптиране на дозите.

Маслото за вечерна иглика може да увеличи риска от кървене, когато се приема с билки и добавки, за които се смята, че повишават риска от кървене. Много случаи на кървене са съобщени при употребата на Ginkgo biloba и по-малко случаи с чесън и палмето. Многобройни други агенти може теоретично да увеличат риска от кървене, въпреки че в повечето случаи това не е доказано.

Маслото от вечерна иглика може да повлияе на начина, по който тялото преработва определени билки или добавки, като използва ензимната система “cytochrome P450” на черния дроб. В резултат на това нивата на други билки или добавки може да станат твърде високи в кръвта. Това може да промени и ефекта, който другите билки или добавки вероятно имат върху системата P450.

Веченото масло от ябълка може да увеличи количеството сънливост, причинено от някои билки или добавки.

Маслото за вечерна иглика може да причини променено кръвно налягане. Препоръчва се повишено внимание при хора, приемащи билки или добавки, които променят кръвното налягане.

Маслото на вечерната иглика може да взаимодейства и с анестетици, антибактериални средства, антиконвулсанти, антидепресанти като инхибитори на моноаминооксидазата (МАО) или селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs), противовъзпалителни средства, антиоксиданти, антипсихотици, антивирусни средства, CNS депресанти или стимуланти; И добавки за артрит, рак или затлъстяване, билки и добавки за мозъка, кожата, стомаха или червата, билки и добавки, които намаляват холестерола, подслаждащи прасета и добавки, мащерка, витамин С, цинк.

Тази монография, основана на доказателства, е подготвена от Collaboration Research Natural Collaboration